Sparrow.se https://www.sparrow.se/ Tue, 29 Oct 2024 12:28:07 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://www.sparrow.se/wp-content/uploads/sites/105/2018/11/cropped-sparrow-2-32x32.png Sparrow.se https://www.sparrow.se/ 32 32 Ska man flyga eller ta tåget? https://www.sparrow.se/ska-man-flyga-eller-ta-taget/ Tue, 29 Oct 2024 12:28:06 +0000 https://www.sparrow.se/?p=438 Ska du resa inom Sverige men står i valet och kvalet om du ska ta flyget eller tåget? Här går vi igenom några viktiga faktorer när man reser, och vilka för- och nackdelar det finns med flyg respektive tåg.

Restider

Flyget är ofta det snabbaste alternativet för längre sträckor som Stockholm–Malmö eller Stockholm–Göteborg. En flygresa mellan Stockholm och Göteborg tar bara omkring en timme, medan tåget kan ta mellan tre och fyra timmar beroende på tågtyp. Det är dock viktigt att tänka på tiden som spenderas på transport till och från flygplatsen samt incheckning och säkerhetskontroller. Detta kan lägga på ytterligare en till två timmar på flygresan.

Fördelen med tåg är att stationen i regel ligger centralt, vilket kan minska restiden totalt sett. Dessutom slipper du säkerhetskontroller och bagagehantering, vilket gör att resan blir smidigare.

Påverkan på miljön

Miljön är en viktig faktor för många resenärer idag, och här har tåget ett tydligt försprång. En flygresa mellan till exempel Stockholm och Göteborg släpper ut över 56 kilo koldioxid per passagerare, medan samma sträcka med tåg i princip inte ger några utsläpp alls eftersom svenska tåg drivs av förnybar energi.

För dig som värderar låg miljöpåverkan är tåget därför ofta det bästa valet, särskilt när det gäller sträckor där flyg inte ger en tydlig tidsvinst.

Priserna

Priset på flygbiljetter kan variera stort beroende på hur tidigt du bokar och hur eftertraktad resdagen är. Flygresor kan ibland vara billigare om du bokar i förväg eller reser under lågsäsong, men ofta är tåg ett mer kostnadseffektivt alternativ om du bokar med kort varsel.

För unga, studenter och pensionärer erbjuder SJ dessutom rabatterade biljetter, vilket kan göra tåget ännu mer prisvärt. Däremot kan last minute-bokningar ibland vara billigare med flyg än med tåg, särskilt om det finns möjlighet att ta del av särskilda erbjudanden eller kampanjer.

Komfort och flexibilitet

Tåg erbjuder ofta mer komfort än flyg, med större benutrymme och möjlighet att röra sig fritt under resan. Wifi är också vanligt förekommande på svenska tåg, vilket kan vara en fördel för dig som vill arbeta eller studera under resan. På flyget är utrymmet begränsat, och det går inte att röra sig fritt på samma sätt.

Tåg kan också vara ett mer flexibelt alternativ eftersom det ofta är enklare att boka om biljetter, särskilt hos tågoperatörer som erbjuder öppna biljetter eller fria ombokningar. Villkoren för flygbiljetter är i regel lite strängare.

Sammanfattning: Vad är viktigast för dig?

Både flyg och tåg har som synes sina respektive fördelar och nackdelar. Och vilket alternativ som passar bäst just i ditt fall beror dels på hur långt du ska resa, men också på dina preferenser och prioriteringar. Ska du resa en längre sträcka och behöver komma fram snabbt är flyget troligtvis det bästa alternativet, medan du som inte ska resa så långt och inte har så bråttom med fördel kan ta tåget. Det senare alternativet är också alltid det bästa ur miljösynpunkt. 

]]>
Så drabbar krisen i flygbranschen de anställda https://www.sparrow.se/kris-flybranschen-effekt-anst%c3%a4llda/ Thu, 11 Apr 2019 14:38:28 +0000 http://www.sparrow.se/?p=418 Varsel och nedläggning inom flygbranschen blir dessvärre en allt vanligare syn. Det är tråkigt för passagerarna, men påverkan på flygbolagens personal är desto större. Bara det senaste året varslades personal från norr till söder.

Flyglinjerna centreras allt mer till de större flygplatserna. Konsekvenserna blir grava för de som jobbar på de mindre flygplatserna, med stora nedskärningar och varsel.

Främst mindre flygplatser som råkar illa ut

Ett av de flygbolag som tidigare haft mycket personal på ett flertal mindre flygplatser är BRA, men det ska det blir ändring på. De platser som enbart har en eller två reguljära flyglinjer kommer BRA inte längre att förse med personal. Deras arbetsuppgifter kommer att tas över av flygplatsens lokala personal.

Under sommaren drabbades till exempel Åre Östersunds flygplats av BRA:s varsel. 18 anställda miste sina jobb, varav sju personer var heltidsanställda. Ytterligare fem anställda varslades någon vecka senare på Sundsvall Timrås flygplats (även kallad Midlanda).

Flygbolaget beklagar det och hänvisar till att allt fler checkar in på egen hand, och att personalen därför får allt färre arbetsuppgifter. Eftersom många anställda vill ha en heltidsanställning räcker jobbet helt enkelt inte till.

Var på den säkra sidan

Konkurrensen inom flygbranschen blir allt hårdare, och ett flertal mindre bolag har tvingats i konkurs. På den listan återfinns bland annat NextJet eller Sparrow, flygbolaget som sidan är döpt efter.

Att ta det säkra före det osäkra är smart för alla, men kanske allra mest för dem som befinner sig i ett osäkert yrke. Arbetar du på ett mindre bolag är det därför väldigt viktigt att vara med i en a-kassa, ett fackförbund och att teckna en inkomstförsäkring.

Vad de olika sakerna innebär kan läsa mer om på Inkomstförsäkring.se. Den som är anställd inom flygbranschen bör titta närmre på transport- och trafikrelaterade fackförbund och a-kassor.

Önskas ett bredare fackförbund med fler medlemmar finns det ett flertal att välja på även där. Några av de största är Unionen, ST och SEKO. De två senaste är till för dem som är anställda av staten.

Kriser drabbar även större företag

Även om mindre orter och inrikesflyg drabbas hårdast, tvingas även större bolag till omfattande nedskärningar.

Resejätten TUI beslutade nyligen om en liknande varsel som BRA. De lägger dock ner flygbaser i ett flertal stora städer. 150 medarbetare uppskattas påverkas av ändringarna, som kommer att påverka arbetsplatser i Oslo, Helsingfors och Malmö.

Vad som händer i framtiden är ännu oklart, men en del pekar på att flygplatserna kommer bli färre.

]]>
Bästa operatören för dig som reser inrikes https://www.sparrow.se/b%c3%a4sta-operat%c3%b6ren-f%c3%b6r-dig-som-reser-inrikes/ Wed, 06 Feb 2019 11:34:04 +0000 http://www.sparrow.se/?p=405 Olika platser i Sverige täcks olika bra av operatörernas täckning. Det kan därför vara svårt att veta vilken du bör välja som ihärdig inrikesresenär. Vi har därför samlat tre aspekter att ha i åtanke när du ska välja rätt operatör.

Den som rör sig mycket inom landet kan lätt få problem med täckningen. Vad du då bör se till är vilket nät som operatören använder sig av.

Tänk på nätet

Alla operatörer har så kallade täckningskartor över var täckningen är som starkast och var basstationerna finns. Genom att jämföra dessa kan man se vilka som erbjuder bra täckning i stan, och på landet. Somliga operatörer har bra täckning i bådadera, medan andra bara har i den ena.

Även väderstrecken kan spela en roll då operatörer som har lite sämre täckning ofta är glesare längre upp i norr. Somliga operatörer, till exempel Telia, tenderar att vara stabila även norrut.

Du som reser mycket inrikes bör därför kolla på täckningskartorna. Om du vet på ett ungefär var du kommer röra dig kan du zooma in och kika specifikt på det området. Om du föredrar spontana äventyr i vårt avlånga land kan det istället vara bättre att sikta in sig på ett mer generellt bra nät. På så sätt kan du vara redo för vad som helst.

Hitta rätt operatör

Operatörerna delar ofta nät. Exempelvis har Halebop samma nät som Telia, trots att de är en lågkostnadsoperatör.

Om du suktar efter ett bra nät kan det därför vara värt att kolla på vilka som delar på det. Finns en lågkostnadsoperatör med kan du sänka dina kostnader, men få samma fördelar.

Kanske har en av dem studentrabatt, eller seniorrabatt, som du kan utnyttja och komma undan billigare. På så sätt kan du enkelt komma iväg på ännu fler inrikesäventyr.

Välj bästa fördelarna

Operatörerna har beroende på målgrupp och prisklass olika extrafinesser som kan vara bra att ha koll på. Det kan nämligen också vara med och avgöra vilken operatör som är rätt för dig.

Saker såsom exempelvis surfmängd är dock bra att fundera över. Om du spenderar mycket av din tid på resor kan en större surfpott vara värd att överväga. I somliga fall erbjuder flygplatser wi-fi, men i och med inrikesflygens storlek är det inte alltid ett alternativ.

Skulle du fastna någonstans kan det därför vara bra att ha mer hellre än mindre. Allt fler viktiga dokument och ID-handlingar tenderar dessutom att ligga online nu, vilket gör det ännu viktiga att ha internetuppkoppling var du än är.

Är du en mer sporadisk flygresenär kanske det istället är bra att kunna spara surf. På så sätt har du mycket när du behöver det, och behöver inte oroa dig för att det går till spillo den tid du spenderar hemma.

]]>
Semesterlån vanligare bland svenskarna https://www.sparrow.se/semesterl%c3%a5n-vanligare-bland-svenskarna/ Thu, 24 Jan 2019 06:57:33 +0000 http://www.sparrow.se/?p=396 Semesterlånen blir bara vanligare och var femte svensk har någon gång tagit ett. Den så kallade nutidsfällan riskerar att skuldsätta ännu fler.

Snabba lån för nöjen i stunden tycks bli allt vanligare. Både för resor och lyxkonsumtion är det allt fler som tar dyra lån, som de sedan inte har råd att betala tillbaka.

Snabba semesterlån blir allt vanligare

Det blir allt vanligare att låna till semesternöjen, något som experter nu kallar för nutidsfällan. Enligt Svenska Dagbladet har mer än var tredje person med en årsinkomst över 500 000 någon gång lånat till en resa. Jämförs samtliga inkomstgrupper har var femte svensk tagit en resa på kredit.

Var fjärde tillfrågad uppgav att de inte planerar att spara något alls inför årets semester.

Svenskarna lånar dessutom allt mer till konsumtion, och större summor som de inte har råd att betala tillbaka. Kronofogden publicerade i slutet av årets semestersäsong att antalet ärenden med obetalda lån har ökat med 12,7 procent på bara ett år.

Räntor orsakar snöbollseffekt

Ett lån kan kännas som en väldigt bra idé i stunden. Låna till semestern och betala tillbaka under hösten när inget roligt händer ändå.

Dessvärre går ekonomin inte alltid som planerat. Att köpa till exempel flygbiljetter för flera tusen på kredit kan fungera om du har råd att direkt betala tillbaka. Tyvärr är det sällan det som händer.

Snabblån har en löptid som ofta är någon månad eller två. Betalar du inte tillbaka i tid, skickas en påminnelse och en dröjsmålsränta börjar ticka iväg. En dröjsmålsränta är en viss procent av din skuld som läggs på på din skuld varje månad som den inte betalas.

Efter ett tag dras inkassobolag och Kronofogden in, vilket utgör ytterligare skulder för dig. Flygbiljetterna för några tusen är nu betydligt svårare att betala av än de var från början.

Låna till en resa på ansvarsfullt sätt

Det finns dock ett sätt att låna till resan på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Det är om du räknar med räntekostnaderna i din semesterbudget.

För att få en bra överblick över vad du kan komma att vänta dig är det första steget att jämföra olika långivares erbjudanden på en sida som Låneguiden. Du väljer enkelt den summa du hoppas låna och får direkt upp det billigaste alternativet.

Få räntor är dock huggna i sten. Be gärna långivaren om en så kallad SEKKI, vilket innebär ett praktiskt exempel, baserat på dina omständigheter. Var dock noga med att kolla på siffror såsom dröjsmålsränta också.

]]>