Semesterlånen blir bara vanligare och var femte svensk har någon gång tagit ett. Den så kallade nutidsfällan riskerar att skuldsätta ännu fler.
Snabba lån för nöjen i stunden tycks bli allt vanligare. Både för resor och lyxkonsumtion är det allt fler som tar dyra lån, som de sedan inte har råd att betala tillbaka.
Snabba semesterlån blir allt vanligare
Det blir allt vanligare att låna till semesternöjen, något som experter nu kallar för nutidsfällan. Enligt Svenska Dagbladet har mer än var tredje person med en årsinkomst över 500 000 någon gång lånat till en resa. Jämförs samtliga inkomstgrupper har var femte svensk tagit en resa på kredit.
Var fjärde tillfrågad uppgav att de inte planerar att spara något alls inför årets semester.
Svenskarna lånar dessutom allt mer till konsumtion, och större summor som de inte har råd att betala tillbaka. Kronofogden publicerade i slutet av årets semestersäsong att antalet ärenden med obetalda lån har ökat med 12,7 procent på bara ett år.
Räntor orsakar snöbollseffekt
Ett lån kan kännas som en väldigt bra idé i stunden. Låna till semestern och betala tillbaka under hösten när inget roligt händer ändå.
Dessvärre går ekonomin inte alltid som planerat. Att köpa till exempel flygbiljetter för flera tusen på kredit kan fungera om du har råd att direkt betala tillbaka. Tyvärr är det sällan det som händer.
Snabblån har en löptid som ofta är någon månad eller två. Betalar du inte tillbaka i tid, skickas en påminnelse och en dröjsmålsränta börjar ticka iväg. En dröjsmålsränta är en viss procent av din skuld som läggs på på din skuld varje månad som den inte betalas.
Efter ett tag dras inkassobolag och Kronofogden in, vilket utgör ytterligare skulder för dig. Flygbiljetterna för några tusen är nu betydligt svårare att betala av än de var från början.
Låna till en resa på ansvarsfullt sätt
Det finns dock ett sätt att låna till resan på ett ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Det är om du räknar med räntekostnaderna i din semesterbudget.
För att få en bra överblick över vad du kan komma att vänta dig är det första steget att jämföra olika långivares erbjudanden på en sida som Låneguiden. Du väljer enkelt den summa du hoppas låna och får direkt upp det billigaste alternativet.
Få räntor är dock huggna i sten. Be gärna långivaren om en så kallad SEKKI, vilket innebär ett praktiskt exempel, baserat på dina omständigheter. Var dock noga med att kolla på siffror såsom dröjsmålsränta också.